pátek 30. listopadu 2012

Mikulka: Kuřačky (Národní divadlo moravskoslezské)

OST-RA-VAR, den druhý

 
Zajímavostí druhého dnu OST-RA-VARu bylo čechovovské derby v rámci Národního divadla moravskoslezského. Festivaloví bookmakeři to sice odhadovali jinak, ale v přímém souboji těsně zvítězila Ryšánkové komorní variace na Tři sestry nad Páclovým herecky i režijně nevýrazným Ivanovem.
Anna Saavedra se do Tří sester pustila tzv. „moderně“  Dlouho to ale vypadalo na dost povrchní hru s čechovovskými motivy a narážkami, v mechanicky modernizovaném prostředí a s mohutným pomrkáváním do publika. Po přestávce se dojem zlepšil: to když se výrazněji prosadila témata sice čechovovská, avšak pojatá mnohem samostatněji. Především beznaděj z toho, jak snadno se prosadí šikovný průměr. A co víc, bezradnost z toho, že onen šikovný průměr může někdy mít pravdu.

Zcela konkrétně: v závěru se do mýtické Moskvy vypraví místo sester úspěšná televizní moderátorka Natálie (samozřejmě, zajímají ji tam hlavně obchody), a navíc dá ta samá Natálie skrz obrazovku rozervané Irině docela užitečnou radu ohledně jejího vztahu k mužům. Co na tom, že poradna je úplně pitomá a rada je to skrznaskrz banální. Kuřačky nabídly až nečekaně povedenou a životaschopnou variaci na snad vůbec nejmonstróznější Čechovovu postavu. Tentokrát se dokonce dalo věřit i tomu, že by si takovouhle ženskou mohl Andrej přivést do domu.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme