úterý 4. prosince 2012

Felsberg: Shakespeare. Hry pro vrahy, oběti a další (Deutsches Theater Berlin)

Nuda a její oběti

V listopadu měla v berlínském Deutsches Theater premiéru inscenace Shakespeare. Spiele für Mörder, Opfer und Sonstige (Shakespeare. Hry pro vrahy, oběti a další) v režii Dimitera Gotscheffa. Dramaturgický nápad začíná a končí u propojení vražedných scén z Shakespearových dramat a textů Heinera Müllera. Představení má rámec hamletovské divadelní slavnosti na které jsou slavné postavy zároveň diváky v první řadě a krvavými aktéry na rozsáhlé poloprázdné scéně. Středobodem dění je zde dle potřeby vyjíždějící a do propadla zapadající trůn – symbol moci a potěšení, pro který se vyplatí vraždit. Bez ladu a skladu se tady střídají groteskně nastínění Caesar, Richard, Jindřich, Titus, Macbeth, Hamlet a další. Jednotlivé části oddělují pěvecké party zpěvačky a monology Yoricka.

Představení má tři hodiny a ani opravdu skvělí herci, ani výstup psychedelické jazzové kapely a, pardon, ani neustále přítomná tanečnice v kostýmu opice nezabrání narůstající nudě.
Občas se ale v divadle, jakožto umění „tady a teď“, objeví momenty, které vás donutí podívat se na věci v naprosto v jiném kontextu. Při představení ze dne 29. 11. zkolabovala před koncem uprostřed hlediště jedna starší žena. Přestože se situace jevila jako velmi vážná, trvalo docela dlouho, než se někdo odvážil nahlas promluvit a situaci řešit – tak hluboko mají lidé v divadle zaryty své role! Po dvou a půl hodinách fingovaného a přeháněného umírání na scéně s hektolitry imaginární krve šlo nakonec v budově opravdu o život. V divadle zavládla panika a představení bylo samozřejmě přerušeno. Diváci nechtěně nastavili zrcadlo tvůrcům a ještě názorněji se ukázalo, že inscenace nemůže mít vyšší ambice než pouze parodovat. Pokus o karikaturu s nějakou výpovědní hodnotou v tomto vyhroceném případě shořel rychleji než by hořela stránka jistě objemného textu, který dal tvůrcům nejspíš více práce při rešerších, ale už méně při následných zkouškách s režisérem a jeho týmem.
Zuzana Felsberg
stránky inscenace

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme