neděle 6. ledna 2013

Škorpil: Bestie v blázinci (Kabaret Blonďatá bestie + ČT)

Česká televize se místo „standardního“ záznamu kabaretu z cyklu Blonďatá bestie rozhodla natočit „speciál“ Bestie v blázinci. Zhruba 40ti minutový pořad má rámec reportáže z nově otevřeného pavilonu zaměřeného na léčbu korupce. To scénáristům (Svoboda, Pavelka, Steigerwald) umožňuje zařadit doplněný výběr z Bestií divadelních a zároveň dodržet osvědčenou formu střídání scének s písněmi a výstup hosta (zde kouzelník měnící víno v peníze). Výsledek bohužel zůstal pověsti Bestií i jejich autorů mnoho dlužen.
Fiktivní terapie svedla dohromady „široké spektrum“ politiků (Bém, Janoušek, Bárta, Škarka, Rath, Dalík) a protože bylo potřeba každému dát alespoň kratičký prostor, nezbylo než se omezit na pouhé konstatování, že ten či onen taky krade. Což je ale poznání, které lze získat pouhým nahlédnutím do novin či internetového zpravodajství. Naprosto chybí jakýkoli „twist“, jediný nápad jak jít za obyčejnou popisnost a ilustraci. Osobně to považuji za neblahé dědictví módního slučování politického a dokumentárního divadla. Citace notoricky známé kauzy bez „přidané hodnoty“ není než nudným opakováním.
Bestie v blázinci navíc výrazně trpěla utkvělou představou, že když je to kabaret, tak „muší bejt švanda“. A tak třeba „reportérka Nahá“ v podání Lenky Zahradnické přehrává typ „blbky“ a k tomu – snad aby si užil i prostší divák – vystrkuje poprsí. Vtipů z kategorie „od pasu dolu“ je tu ostatně nepočítaně (nahrané /!/ publikum je vděčně kvituje) a Bestii zbytečně podráží už tak vachrlaté nohy. Místo aby dostála pověsti něčeho výjimečného, spolehlivě se řadí po bok všech ostatních a neméně zapomenutelných a marných „satirických“ pořadů jiných televizí.

Pořad možno zhlédnout zde


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme