neděle 20. ledna 2013

Varyš: Nebe nad Smíchovem (Gombár - Štindl)

Švandovo divadlo na Smíchově uvedlo adaptaci Wendersova filmu Nebe nad Berlínem. Na rozdíl od jiných mě to nijak masivně nepobouřilo.

Baví mě dlouhodobá spolupráce Petra Štindla s Dodem Gombárem. Která má navíc různé styčné rysy, třeba anděly. Ve Zlíně režíroval Štindl Anděly všedního dne, adaptaci novely Michala Viewegha (autorem adaptace byl Gombár). Společně zdramatizovali nejen Nebe nad Berlínem, ale také Szczygielův Gottland nebo, na což by se nemělo zapomínat, Diskusi o Divadelních novinách. Všechny tři kusy režíroval Štindl ve Švanďáku.

Jsou tam roztomile se opakující gombárovštiny (padající boty, lesbická scéna Zuzany Onufrákové a smaozřejmě Anděl a Smíchov ve všech podbách,kzterý se poprlínal nejvíc Eskalatárem nebo některými díl Hyde parku). Použití Ladislava Freje do role Petera Falka pokládám za znamenité, včetně narážek typu - já přece nejsem žádný Columbo, se mou si nikdo nic nespojí.

Ano, je to někdy zdlouhavé, místy nudné a často poněkud všeříkající, se sklony k jistému objímjímajícími kýči. Jenomže takový byl už Wendersův film.

A vlastně nerozumím obecné averzi vůči fimovým adptacím na jevišti - je to materiál jako každý jiný.

Recenze vyjde v tištěném Týdnu č. 5/2013 28. ledna.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme