neděle 30. června 2013

Richter: Loutkářská Chrudim

neděle 30. června


62. loutkářská Chrudim začala – den prvý a tři prvé inscenace hlavního programu. Všechny tři o něčem, ba o něčem, co inscenátory pálí. A všechny tři tak trochu bloudí v tom co a jak. A my s nimi.

Jaroměřští Traumatizovaní tygříci nám zkoušejí říci, co je pro ně Tygr Thomase Tracyho – což je s loutkou (marioneta později vyvěšená jako manekýn) cosi, čemu by člověk nevěřil, že vůbec jde. Ale jde to – jen zpřesnit, kdy a proč tygr přítomen je a kdy ne a tím i vytvořit kontrasty v jinak poněkud monotónním průběhu inscenace.

Zmatek nad zmatek je adaptace Vernova románu Tomášem Hájkem alias Bažantovou loutkářskou družinou z Poniklé. Zase meotar a zase průsvitné kreslené loutky. Sofistikovanější než loňský Faust. Víc hračičkářských detailů. Víc herectví v roli nadutého inženýra. A trochu zmatek.

Bubliny svitavské Dramatické školičky a jejich …A žeru rybí tuk. Autenticky působící děti. Jenže když hrají ve čtrnácti či patnácti letech dva roky připravovanou inscenaci o tom, jak chtěl chlapeček pejska (prvá polovina inscenace) a o tom, jak se pes může stát domácím tyranem, a o tom, jak může někdy zatraceně překážet, a o tom, jak přijde do psího nebe, a o…, není divu, že to zpočátku je na jejich 14-15 let poněkud pasé, kdežto konci ještě tak docela nedorostli a divák zas neví, o čem vlastně hrají.

festivalové stránky zde
LUDĚK RICHTER

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme