úterý 30. července 2013

Varyš: Král duchôv, Štós (Marek Piaček a kol.)

Marek Piaček a Stano Beňačka jsou proslulí hudební žertéři a na KioSKu patří ke známým firmám. Kdysi jsme o jejich tvorbě svedli velký spor s kolegou Bernátkem. A já pořád sním o tom, že ti dva někdy budou něco dělat v pražském nebo aspoň brněnském Národním divadle.

Na letošním festivalu předvedli dílo kosmických rozměrů: k provedení jejich díla Král duchôv, Štós tentokrát nestačili oni dva a hromada techniky, případně pár spolupracovníků, ale rovnou celý dechový orchestr, známý jako Štós. Piaček dirigoval svou blasfemickou operu, Beňačka hrál otce (k dispozici měl i svou vlastní figurínu v nadživotní velikosti) a jeho syna ztvárnil Jozef Chabroň, jehož figurín existovala dokonce celá sada v různých velikostech. Nesmíme zapomenout na fenomenální provedení role koně, které měl na svědomí Martin Ondriska (jinak dramaturg a spoluautor). Nechyběly videodotáčky, Michael Jackson, citáty z Rammsteinů a samozřejmě Goetheho báseň. Vynikající parodie, a přitom zcela vážná hudba v původním slova smyslu, prostě do důsledků dovedená legrácka. Takhle to má vypadat. Žádné polovičatosti.

Dechový orchestr Štós pak potěšil návštěvníky festivalu ještě svým půlnočním hraním československých i mezinárodních hitů. Dechový orchestr lázeňského typu, stojící a preludující pod dálničním nadjezdem, a kolem něj tlupa alternativců, to byl vážně fantaskní pohled!

Upoutávky na Krále duchů zde a zde.
Report z KioSKu zde.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme