pondělí 23. září 2013

Mikulka: Panzerfaust (Kabaret Caligula)

Proti a pro 

Nepatřím k jednoznačným fanouškům Kabaretu Caligula, dokonce bych mnohem snáze dokázal vyjmenovat, co mi na téhle partě vadí, než co na nich mám rád. V řadě věcí se opakují, legrace často míří do hodně nízkých pater a inscenace bývají zhruba dvakrát tak dlouhé, než kolik příběh i herectví unese. Jenže navzdory tomu všemu mě ani na nevím už kolikátý pokus neopustila chuť jít se na jejich nové kousky podívat. Takže teď opačně: co je na Kabaretu Caligula, přitažlivé?

Pokud ponecháme stranou olbřímí výstřih hostující hvězdy Kláry Issové, je většina přednosti nové inscenace Panzerfaust - stejně jako její problémy - dobře známá ze starších caligulovských titulů. Tedy:

1/ ti lidé jsou prostě vtipní. O vytrvalém dvouapůlhodinovém hláškování si lze myslet své, ale nelze přitom dost dobře neslyšet, že v tomto oboru patří Caligulův autorský tým do absolutní domácí špičky.

2/ s klasickým příběhem si umí KC velmi dobře pohrávat. Fausta obrátí naruby a pak zase zpátky, a přitom to nepůsobí jako čirá svévole.

3/ navzdory celkové nesvévolnosti obsahuje inscenace spoustu zcela svévolných, absurdně nesmyslných a právě tím velmi zábavných odskoků.

4/ nikdo tu nepředstírá „velké“ herectví (dokonce ani Klára Issová), všichni protagonisté však umí udržet své figury v potřebných mezích téměř komiksové nadsázky.

5/ nepočítáme-li občasný kanibalismus, který je součástí příběhu, není KC samožerný. Ironický nadhled nad příběhem i nad sebou samými je sympaticky všudypřítomný.

6/ ještě nikdy jsem neviděl děkovačku s dvojicí herců zavěšenou nad hlavami klanících se kolegů.

A k tomu je ještě nutné připočíst, že produkce je z finančního, technického, výtvarného, organizačního i píárového hlediska „ošetřena“ způsobem u amatérů naprosto nevídaným, v řadě ohledů přesahujícím standard kdejaké profesionální scény. KC je zkrátka soubor, který jde úspěchu poctivě naproti. Nelze než pogratulovat (i když by to opravdu mohlo být výrazně kratší).

Více informací zde
Recenze vyjde v Lidových novinách

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme