úterý 7. ledna 2014

Švejda: Čtvrtá hvězda (Česká televize)

Česká televize uvedla v pondělí první díl očekávaného seriálu (či sitcomu) Čtvrtá hvězda, na kterém hlavní měrou vedle Petra Kolečka a Jana Prušinovského participoval ansámbl Dejvického divadla.
Pro divadelní příznivce by se dal seriál, soudě podle úvodního dílu, nejsnáze popsat jako: český Ucpanej systém. Děj se odehrává primárně v prostředí hotelu/hotýlku „na okraji Prahy“ (v žižkovských exteriérech), který obývají či navštěvují lehce bizarní, „ulítlé“ postavičky. Nenápadným hlavním tématem prvé části bylo (nenásilně společensko – kritické): vítejte v Čechách, v zemi ušmudlaných pravidel a smradlavého teploučka.
Produkce spoléhá na úsečné, břitké dialogy, mající nejednou podobu slovního ping-pongu (snadno poznáme minimalistický rukopis Miroslava Krobota a přirozený komediální, dialogický talent Petra Kolečka) a na, pochopitelně, pověstné herectví dejvického souboru: neokázalé, „suché“, partnersky plně souznějící; prvé části vévodí Ivan Trojan v roli (jak jinak) „šáhlého“, excentrického recepčního Františka.
A tak jediným deficitem, jímž seriál trpí, je jeho příliš obyčejné, fádní snímání, příliš všední – realistický vizuál. Tomuhle světu by slušelo něco mnohem artistnějšího (třeba ve stylu televizních prací Vladimíra Morávka), lynchovsky magičtějšího; takto je celá práce de facto shozena na roveň řady jiných“ well-made“ sitcomů. Ale možná bych chtěl od Čtvrté hvězdy příliš mnoho.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme