pondělí 7. července 2014

Varyš: Když Dočekal neodchází aneb proč je jedno, kdo bude šéfem činohry

Šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal opouští k červnu 2015 po třinácti sezonách svou funkci. To všichni víme a bavíme se debatami o tom, kdo ho nahradí. Kdo by měl, kdo může, koho bychom si přáli a kdo to nakonec bude. Zapomíná se na jednu drobnost: v červnu 2015 Michal Dočekal neopustí Národní divadlo, naopak v něm zůstane coby "ředitel činohry", případně "ředitel Stavovského divadla a Nové scény".
Zavádí se tedy model dvouhlavého vedení, který již funguje v Opeře ND & SOP, součinnost uměleckého a správního šéfa. To je celkem rozumný přístup, písek do soukolí začne ovšem házet skutečnost, že správním šéfem se stane ten bývalý umělecký. Těžko věřit tomu, že se najednou vzdá ambicí, uměleckého vidění světa, režijních tužeb a začne jen poskytovat servis novému intendantovi.
Místo toho, aby byl vybrán umělecký šéf a k němu do tandemu člověk, který mu bude vyhovovat jako jistič lana, tak bude vybírán umělecký šéf, který si sedne s Michalem Dočekalem. Už tak těch faktorů, které požadují hodně kompromisního kandidáta, je docela dost. Měl by mít jméno. Přece Kapličku nesvěříme nějakému nýmandovi. Musí ho spolknout soubor. Přece nechceme žádnou vzpouru. Musí ho schválit odbory. Pochopitelně musí vyhovovat řediteli Janu Burianovi, ten za něj nese odpovědnost. No a taky... Michalu Dočekalovi.
Nejpravděpodobnější scénář tedy je, že místo zaujme buďto nepraktický umělec, který se bude věnovat svým dvěma režiím ročně a faktické vedení souboru nadále přenechá Dočekalovi, nebo že se šéfem činohry stane Dočekalova loutka, která bude post vykonávat zcela formálně.
Existuje ještě jedna varianta: pokud by si B & D nasadili opravdu nějakou výraznou osobnost, a pokud by do toho někdo takový za daného nastavení šel, nedovedu si představit, že by dříve nebo později nenastal mezi uměleckým a správním ředitelem konflikt, který bude muset skončit odchodem jednoho z nich. A hádejte, kdo to asi v takovém případě bude....

2 komentáře :

  1. Kateřina Jírová7. července 2014 v 21:22

    No, já tomu teda nerozumím, ale Dočka se chystá zrdrhnout už dlouho, tak si myslím, že je mu to jedno. Ohledně vnitropolitických talků si neodhaduju odhadnout, kdo by mohl být průchodný.

    OdpovědětVymazat
  2. kdyby se chystal zdrhnout už dlouho, mohl to dávno udělat. a kdyby to myslel vážně, nemluvil by v médiích o tom, jak nepřijme angažmá jinde než v ND a že toho pro ND tolik udělal, že tam musí zůstat.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme