úterý 23. prosince 2014

Mikulka: U-Dick (Kartel)

Stejně jako v případě inscenace Jana Kačeny U-Dick nedokáži odhadnout celou řadu dalších věcí, netroufal bych si tvrdit ani to, že premiéra byla na poslední možný předštědrovečerní termín načasována úmyslně. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby byl i předvánoční čas jednou ze součástí poťouchlé hry s diváky. A tematicky by to také sedělo.

Představení to je křiklavě absurdní, prolezlé ironií, cynické a napovrch zálibně rouhavé, nevyčerpává se však pouze výsměchem nebo okázalou nesmyslností. Ukrývá totiž - odhaduji - docela pevné jádro, které by nebylo záhodno přejít pouhým pobaveným mávnutím ruky. Jakýkoli návod k porozumění však chybí, každý si to holt celé musí přebrat, jak nejlépe svede.

Zpočátku to vypadá, že se bude hrát na motivy životních osudů amerického spisovatele Philipa K. Dicka, objevuje se motiv mrtvé sestry, schizofrenie a různá ďábelská pokoušení (to vše v doprovodu nejrůznějších absurdit, odboček, citací a infantilních vtípků). Postupně se ale prosazuje motiv putování Tří králů, který vyvrcholí v blasfemickém setkání s Kristem, při kterém si králové vyřeší své problémy, třeba s mrtvým kocourem nebo s rozdvojenou osobností, čímž se celý příběh vrátí zase na začátek. A mezitím se prozpěvuje na nejrůznější způsoby (celé je to dokonce ohlášeno jako oratorium), dění se nekontrolovaně rozbíhá a pak zase nenápadně a vlastně docela logicky vrací zpátky (v tomto ohledu je Kačena bez nadsázky skvělý), vedle téměř kolečkovské parodie muzikálu se klidně může objevit třeba vtipkování o rakovině; prostě vánoční kousek jako vystřižený. Jistě, není to divadlo úplně pro každého, ale pokud si někdo chce spravit žaludek pokažený vánoční televizní pohodou, vřele doporučuji.

Více informací o inscenaci zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme