středa 16. prosince 2015

Mikulka: Dovršení trvalé snahy úzkého spektra odborné veřejnosti

Company.cz má v Komedii namále (už taky bylo načase)


Co se stalo: 
Společnost Divadlo Company.cz, která v roce 2011 vyhrála výběrové řízení na provoz Divadla Komedie, pobírala roční dvanáctimilionovou dotaci, na rok 2016 má dostat 4,7 milionu korun. Doba stanoveného pronájmu totiž uplynula a zmíněná částka má sloužit jen na dokončení sezony.

Co zaznělo z Komedie:
"
Rozhodnutí grantové komise vnímáme jako dovršení trvalé snahy úzkého spektra odborné veřejnosti zabránit našemu divadelnímu spolku provozovat Divadlo Komedie"
"Vytvořili jsme čitelnou a jedinečnou divadelní značku v rámci celopražské divadelní nabídky."
"Grantová komise zcela přehlíží veřejný zájem a orientuje se jen dle svého osobního vkusu."

V grantové komisi jsem nebyl, tahle věc se mě ale týká coby součásti onoho "úzkého spektra odborné veřejnosti". Takže tímto prohlašuji, že jsem řadu inscenací Company.cz v Komedii viděl, a s výjimkou jedné jediné (shodou okolností té úplně první) žádná z nich nepřekročila práh průměrnosti. Spíš naopak. O tom, že by v Komedii vznikla „čitelná a jedinečná značka“, nemůže být ani řeč. Zdá se mi tudíž naprosto logické, aby po čtyřech letech dostal šanci někdo jiný. Nevidím žádný důvod, proč by mělo být ve veřejném zájmu podporovat v prestižním divadelním sále soubor s trvale průměrnými výsledky.

A samozřejmě: orientuji se přitom jen dle svého osobního vkusu. Tak už to holt u divadla a divadelníků ze samé podstaty věci chodí.

P.S.
Jeden bod stížnosti se mi nicméně za daných okolností zdá vcelku pochopitelný: "Nesouhlasíme také s tím, že expertní tým grantové komise je anonymní."

(více se lze dočíst na stránkách Institutu umění a Divadla Komedie )

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme