neděle 27. listopadu 2016

Mikulka: Ročenka Tanečních aktualit

České pohybové divadlo v jednom svazku


Pohybové divadlo sleduji sice dost výběrově, nejsem tudíž úplně přesná cílovka, ale ani tak nelze přehlédnout, že Ročenka Tanečních aktualit je tiskovina, která nevznikla z čistě propagačních důvodů, což se ročenkám nebezpečně často stává. Sympatické je hlavně to, že výběr z textů, které se průběžně objevovaly na webu, pokryje prakticky veškeré domácí dění v oblasti široce pojatého pohybového divadla.


Počínaje Louskáčkem baletu Národního divadla a konče horolezeckým úletem Wariot Ideal v Alfredu ve dvoře; nechybí mimopražská divadla, festivaly, významná hostování, rozhovory a přesahově dojde dokonce i na nový cirkus. Po přečtení téměř tří set stran si tak lze udělat docela slušný obrázek o tom, co se za uplynulý rok v téhle oblasti událo. Z dokumentačního hlediska by určitě byl užitečný rejstřík, pokud ale bereme Ročenku opravdu jako „to nejlepší“ z mateřského webu tanecniaktuality.cz, lze takové opomenutí pochopit.

Pozitivem i slabinou Ročenky je široký autorský záběr, tedy další důsledek její „webovosti“. Stejně jako si lze udělat představu o samotném dění, lze jednoduše a pohodlně získat docela dobrý přehled o tom, kdo (a jak) o pohybovém divadle píše. Horší je, že se tak vedle solidních textů a recenzí objevují i příspěvky, které působí poněkud začátečnicky nebo by přinejmenším zasloužily důkladnou redakci. (Plusem je, že v tomto ohledu rejstřík nechybí, všichni autoři mají své malé medailonky).

Bonusem, zjevně určeným především samotným tvůrcům, je závěrečná studie Kláry Lidové, která se podrobně zabývá specifiky „choreografie pro kameru“, včetně zcela praktických rad, varování a návodů jak pohybové divadlo natáčet. Se zbytkem publikace sice tahle část příliš nekoresponduje, ale to je vlastně docela v souladu s metodou copy/paste, kterou Ročenka vzniká. V každém případě, tři sta stránek, které mají smysl.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme