neděle 5. března 2017

Mikulka: Hotel paradiso (Familie Flöz - Jatka78)

Nic přes čáru


Mezinárodní, v Berlíně usídlená divadelní skupina Familie Flöz zahrála před opakovaně vyprodaným, rozchechatným a veskrze spokojeným hledištěm Jatek78 představení Hotel Paradiso - a já si zas jednou připadal v divadle tak trochu nepřípadně. Vlastně docela dost nepřípadně, abych byl upřímný.



Když se převypráví obsah, zní to docela divoce: v alpském rodinném hotýlku se mezi sebou řada postaviček porůznu miluje, nenávidí, a všichni přitom o sebe vytrvale zakopávají – a to obrazně řečeno i doslova. V průběhu představení pak skoro všichni pomřou nebo se pozabíjejí; jako poslední zmizne kuchař, který předtím všechny nebožtíky se stoickým klidem rozkrájel řeznickou cirkulárkou. Zůstane pouze kleptomanská pokojská s pytlem plným peněz, které tu zbyly po lupiči s klasickým velkým pytlem na zádech. Co do formy je to klaunérie, ovšem hraná v maskách, díky kterým může čtveřice účinkujících předvést spostu výrazných a jasně odlišených figur. Celé je to udělané velmi šikovně, profesionálně, bez zaváhání či kolísání.



A teď ten zádrhel. Vzdor výše řečenému je Hotel Paradiso ukázkovým příkladem divadla typu „nic proti ničemu“. Laskavého a opatrného. Pokud se objeví ironie, nekousne, nezabolí ani nepřekvapí, černý humor je spolehlivě bezpečný, gagy dokonale zřetelné, spořádané, předvídatelné a doprovázené příslušným pomrkáváním do publika (byť s ohledem na masky jen pomyslným). Vše je dokonale vyváženo: žertík s mrtvolou, zamilovaná scénka, trocha ironie, pak trocha sentimentální člověčiny. Nic přes čáru. Přes jakoukoli čáru. Zkrátka catch all divadlo jako vystřižené, ideál každého pokladníka: můžete vzít pubertální děti, babičku, prepubertální děti, tetu, co má ze všeho nejraději sitcomy, strýčka, co miluje Svěráka, potěšení budou nejspíš všichni. A pokud třeba nebudou vyloženě nadšení, určitě se jich tu nic nedotkne. Nedotklo se ani mě, musím přiznat, akorát jsem se už od prvních scén nějak podezřele těšil, až to celé skončí...

O inscenaci jsem hovořil v pořadu Mozaika na ČRo Vltava (k poslechu zde mezi 50:11 - 56:11)
více informací o inscenaci zde  
foto: Marianne Menke, Simona Fossi, Michael Vogel

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme