sobota 1. dubna 2017

Mikulka: Die Rache (Handa Gote - Studio Alta)

Nová inscenace Handy Gote by vlastně mohla být jedním krátkým výjevem z předloňského kousku Erben: sny, roztaženým do celovečerního formátu. Venkovská zemitost, nálada konce devatenáctého století, neurčité prostředí, podivná hudba či zvuky – a za tím vším je cítit cosi temného, hrozivého, nekonkrétně fatálního. Na začátku dojde k nemotivované vraždě a na konci k sebedestruktivní odplatě. Totéž jednoznačně napovídá i samotný titul (tedy v češtině Pomsta) a ještě víc konfuciovská citace „Když se chceš pomstít, vykopej dva hroby“.

Potíž je v tom, že Handa to tentokrát pojala téměř jako cvičení ve stylizované pomalosti. V temném sále se dlouhé minuty „nic neděje“, respektive děje se to velmi (ale opravdu velmi) pomalu a repetitivně. V průběhu zhruba hodinového představení je tak prostor jen na několik málo nápadů, na několik málo (docela silných) obrazů – a mezi tím se dlouhé minuty „drží atmosféra“.

Já vím: minimalismus, meditace, inspirace divadlem Nó, náročné představení a tak dál. S rizikem, že budu za necitlivého primitiva, se přiznám ke svému diváckému zážitku: byla to hrozná otrava.

více informací o inscenaci zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme