úterý 11. dubna 2017

Mikulka: Macbeth - Too Much Blood (Divadlo Na zábradlí)

Až moc basic


Kdyby tohle představení trvalo deset minut, mohla by to být hezká a veselá kabaretní scénka. David Jařab se však rozhodl roztáhnout nápad s hraním Macbetha v primitivní angličtině do celovečerního formátu. A co hůř: pokusil se zkombinovat legraci na úrovni parodie jazykového kurzu se smrtelně vážnou pomalostí dle vzoru Jarmuschova Mrtvého muže.



Když se nápad s (titulkovanou) angličtinou a směšnou výslovností okoukal a oposlouchal, zůstal příběh zredukovaný na sérii vražd a trochu banální trojčení ústředního páru. Absentující hloubku či magii se zuby nehty snažila dodat efektně zreverbovaná kytara, kvílející téměř neustále z reproduktorů. A k tomu se přidaly zášlehy nápadů, jejichž mělkost se zdá být v daném kontextu skutečně na pováženou: uzurpátorský vládce s sebou pyšně vláčí zlatou cihlu a holedbá se, že si teď může všechno koupit. Důvodem, proč se Macbeth vydá na svou vražednou pouť, je to, že nedokáže sexuálně uspokojit manželku (coby nepřiznaný homosexuál pokukuje spíš po Bancovi). Hláška „Fuck me or kill him!“ se stala dokonce mottem.  Ach jo.

V rámci zvolené poetiky je to odehrané vcelku spolehlivě (i když nic dechberoucího se v tomto ohledu nestane), Anežce Kubátové to v roli Lady Macbeth sluší, scéna je efektní a kostýmy vyhlížejí lehce perverzně. Další inscenace, ze které jsou hezké fotky, ale jinak je to jen hlubokomyslně se tvářící načechraná prázdnota.

Více informací o inscenaci zde
Foto KIVA

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme