pondělí 11. září 2017

Čumba: Phasma Dionysiacum Pragense

Výstava divadelního Dionýského zjevení


Když se 5. února 1617 na Pražském Hradě konalo představení Phasma Dionysiacum, mohlo se říct, že to, co bude po následující čtyři století označováno jako „opera“, se právě poprvé vydalo na svou pouť mimo Itálii. Každý student divadelních oborů to od přípravy na státnice zná: akademické Dějiny českého divadla, díl I., a tři nebo čtyři obrázky.

Když pak na podzim roku 1997 profesor Miloš Štrědroň přivedl svého absolventa Miloslava Študenta do semináře Jiřího Kroupy, překladatele libreta k Zelenkově Sub olea pacis et palmae virtutis, po odprezentování nových výsledků ve zkoumání Zjevení dionýsovského se schylovalo k prohlášení, že se již za našich životů horko těžko může podařit najít něco dalšího.

Když se 5. února 2017 skupina pětatřiceti vědátorů a několika přihlížejících přímo v prostorách Hradu na závěr dvoudenní konference dohadovala, jak vypadaly prostory realizace oné slavnosti a co se o ní dá říct, byla to pro mnohé ze zúčastněných tak emocionální věc, že jimi emoce lomcovaly ještě dlouho po skončení.


Když pak na základě materiálů Miroslava Študenta soubor Musica Florea pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedla scénickou rekonstrukci celého libreta představení Phasma Dionysiacum, těch osmdesát účinkujících po roce tvrdé kolektivní práce nejenom splnilo přání generací čtenářů prvního dílu akademických Dějin českého divadla I., ale připravilo pro dvě stovky diváků na nádvoří HAMU opravdu mimořádnou hudební, taneční i divadelní podívanou. Bylo to skutečné masopustní divadlo, kde se kromě zpěvu hodně tančilo a používaly scénické efekty! 

Ale že bude dne 9. září 2017 na zahájení výstavy k inscenaci možné vyslechnout ještě jednou úvodní Merkurovu árii v podání doktora Študenta za hudebního doprovodu pana dirigenta Štryncla v prostorách legendárního muzikantského zámku Jezeří, tomu se říkalo ve starém Řecku jasně: Dionýsie. A asi zrovna ty velké. Ale jak se takovému zjevení říká roku 2017, na to už jsou krátká asi i vidění kněžny Libuše.

Závěrem otázka: Takže jak to máte s hudebními vědci vy?

LADISLAV ČUMBA


Drobná výstava částí kostýmů a historie inscenace Phasma dionysiacum potrvá na zámku Jezeří celý podzim, zimu a nejspíše i příští jaro. Z konference vyjde časem sborník.

Divadelní výstava Phasma Dionysiacum. Zámek Jezeří. Vernisáž 9. září 2017. 

Musica Florea: Phasma Dionysiacum. Floreum Theatrum. Nádvoří HAMU, Praha, uvedení 4. července 2017. Dirigent Marek Štryncl. http://www.musicaflorea.cz/

Mezinárodní Konference Phasma Dionysiacum Pragense 1617 – 2017. 400 let prvního zaalpského hudebně tanečního představení italského typu. HAMU, Praha, 4. - 5. února 2017. http://www.phasma-dionysiacum.cz/konference

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme