čtvrtek 30. listopadu 2017

Dubský: OST-RA-VAR 2017 (středa 29.11.)

Národní divadlo moravskoslezské: Sissi (Útěky Alžběty Rakouské) 


Inscenace Klimáčkovy hry Sissi začíná v Divadle Jiřího Myrona velmi nadějně soubojem svobodomyslné královny Alžběty s těžkopádností a pokrytectvím habsburského dvora. Obzvlášť zajímavé jsou střety mladé císařovny s dominantní matkou Františka Josefa I., arcivévodkyní Žofií (Marie Logojdová). Takový střet silné osobnosti s neporozuměním okolí by klidně vystačil na celou inscenaci (namátkou mě napadá třeba pardubické Hej, Mistře! o skladateli Rybovi).

foto Radovan Šťastný
Inscenace Petera Gábora, která zahájila 21. ročník Ostravaru, tohle téma bohužel brzy opouští, aniž by však našla dostatečně silný ekvivalent. Téměř tříhodinové představení se tak vleče, rytmizovat ho nepomáhají ani časté sborové recitace.

Sissi trpí také žánrovou nekonzistentností. Vážně míněné výstupy najednou na začátku druhé půle nahradí scénka výuky jízdy na koni, která jakoby vypadla z nějaké grotesky. Nábojem ani atmosférou do celku absolutně nezapadá. Podobným „zjevením“ je i besídkově ornitologická písnička malého prince Rudolfa.

Nejlepší na celé inscenaci je představitelka titulní role. Pavlína Kafková využila šanci a podařilo se jí zmapovat více než čtyřicet let života rakouské císařovny – od okouzlující mladé dívky bojující proti rigoróznosti monarchie přes matku trpící ztrátou svých dětí až po osamělou ženu pokoušející se naplnit svůj život neustálými přesuny z místa na místo.


LUKÁŠ DUBSKÝ

festivalové stránky zde





Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme