pondělí 4. prosince 2017

Dubský: K letošnímu Ostravaru…

Při odjezdu z letošního ročníku jsem zažíval déjà vu, jelikož jsem Ostravu opouštěl se skoro totožnými pocity jako loni. Současné mapě ostravských divadel suverénně vévodí Komorní scéna Aréna; všechny tři festivalové inscenace byly svým způsobem divadelním zážitkem. I když se to neustálým omíláním stává již trochu otravným, znovu musím připomenout, že tak precizní herectví člověk během roku vidí jen málokdy.

Divadlo Petra Bezruče nemělo žádné výraznější výkyvy, jejich inscenace jsou většinou herecky slušně udělané. Ovšem výrazné tvůrčí počiny, na jaké byl divák zvyklý z éry Mikuláška a Františáka, by na současném repertoáru hledal obtížně.

Národní divadlo moravskoslezské nabídlo komorní inscenace, které ukázaly, že má silný herecký soubor. Tento potenciál však bohužel opět nebyl využit v inscenacích uváděných na dvou hlavních scénách. Tamní představení bývají absolutně nevzrušivá, těžko se vyhnout otázce, jaký byl vlastně důvod k nasazení dotyčných her na repertoár. Třeba se ale situace zlepší po nástupu Vojtěcha Štěpánka na post šéfa činohry. Má možnost dokázat, že pozici uměleckého šéfa zvládne, když se mu to v pražské Komedii tak úplně nepodařilo. V Ostravě mu snad aspoň nebude nikdo házet klacky pod nohy.

LUKÁŠ DUBSKÝ

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme