středa 20. prosince 2017

Mikulka: Vražda krále Gonzaga (Dejvické divadlo)

Otázky nad dvojitou vraždou


Jiří Havelka nazkoušel s půlkou souboru Dejvického divadla (tou, která se nepodílela v Jatkách na Honey) hodně ambiciózní inscenaci. Je to zvláštní kus. Z Vraždy krále Gonzaga by totiž klidně mohly být dva samostatné „dokumentární“ tituly: jeden o dejvických hercích, respektive o tom jak vidí sami sebe, a ten druhý o vraždě Alexandra Litviněnka, příslušníka ruské tajné služby, který na veřejnost vynesl řadu třaskavých informací o tom, jak tato organizace funguje a čím se zabývá.

V Dejvicích to vše prokládají odkazy na Hamleta (s motivy herectví a travičství) a přidávají celou řadou odkazů a narážek, které vesměs směřují k tomu, aby byla navenek proklamovaná dokumentárnost narušena. Čemu lze v Litviněnkově případu věřit? Je to, co herci sami o sobě říkají, upřímná zpověď nebo spíš rafinovaná hra?



Takovému záměru lze docela dobře porozumět, a nepochybně má něco do sebe, jenže při sledování Vraždy krále Gonzaga se hlavou honí i jiné otázky. Nebylo to nakonec tak, že tvůrci při zkoušení odasociovali od kancléře Polonia k poloniu (tím byl bývalý agent otráven), a téma Litviněnko se ukázalo natolik lákavé, že nakonec převážilo původní záměr? Dokonce i za cenu toho, že celá druhá část má formálně charakter scénického čtení? A že se pak hledala řada víceméně vnějškových způsobů, jak to všechno propojit, protože už bylo všem líto tu první „osobní“ část zahodit?

Přiznávám, jsou to jen pusté dohady, žádnými interními informacemi nedisponuji. Ostatně na tom, jak inscenace vznikala, zas tolik nezáleží, podstatný je výsledek. Takže raději jen stručné shrnutí: ambiciózní záměry mohou působit docela sympaticky, jenže inscenace je to hodně nesoudržná, nevyvážená a navíc trpí neúměrnou stopáží. Jak už se to tak často stává v případech, kdy se tvůrci mermomocí snaží chytit až příliš mnoho obtížně polapitelných zajíců.

Recenze vyšla v Divadelních novinách 1/2018 (k přečtení zde) a o inscenaci jsem mluvil i v Mozaice ČRO Vltava 21. 12 (k poslechu zde mezi 17:58 a 27:38)
více informací
zde
foto Hynek Glos




Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme